Thursday, 2 August 2012

Gambaran Guru masa kini...cabaran dan dugaan....Sabar jela..

Klid pada imej untuk pembesaran

Semua pihak terutama ibubapa akan meletakkan kesalahan sepenuhnya di atas bahu guru sekiranya prestasi murid tidak mencapai tahap optimum. Sepatutya ibu bapa berganding bahu bersama – sama bertanggungjawab dan berusaha bagi  memastikan kejayaan anak mereka. jangan mengalah yea guru- guru sekalian. Buat sehabis baik..jadi seorang guru yang bukan sahaja mengajar malah mendidik. Masa depan anak bangsa di tangan kita.
Klik pada imej untuk pembesaran

Cabaran kini, guru dtempatkan di kawasan pedalaman. Jangan mengeluh yea kawan- kawan..sebab tanggungjawab kita sangat besar untuk mendidik murid- murid pedalaman nie ke arah kecemerlangan. Setiap titik peluh kesusahan tu nanti Allah akan balas dengan sesuatu yang lebih baik untuk kehidupan kita dan masa depan kita kelak. Insyallah. 

Klik pada imej untuk pembesaran

Guru tidak berpeluang untuk mendidik murid sepenuhnya kerana ibubapa melarang setiap denda yang diberikan oleh guru sekiranya murid melakukan kesalahan. Oleh yang demikian murid semakin bebas melakukan kesalahan yang berulang. Berbeza pada zaman dahulu, ibu bapa membenarkan anaknya dirotan oleh guru dengan tujuan mendidik anaknya menjadi seorang insan. 

No comments:

Post a Comment